Första dagen med nya …

…, just det, med nya kameran som levererades idag. Hur har jag då kommit på att göra en sådan vanvettesaffär? Dels för att den hittillsvarande fick-kameran börjar bli ganska sliten, dels för att jag tubbats till nyanskaffning av Molle och Gabrielle. Övriga personer i blogglistan till höger kan inte sägas vara direkt medskyldiga – på annat sätt än att de presenterar inspirerande fotobloggar. Jag började känna att det ibland kunde krävas kraftigare grejor än de i och för sig utomordentliga fick-kamerorna.

Nu har jag en Nikon D3100 som inte går ner i en vanlig ficka direkt, och som har en massa finesser som det nog tar några dagar att lära sig. Och det är ingen apparat man skall vara oförsiktig med. Hör här från sidan 16 i användarhandboken:

Vrid på dioptikjusteringskontrollen tills bilden i sökaren och fokuspunkten är i skarpt fokus. Var försiktig när kontrollen används med ögat mot sökaren, så att du inte oavsiktligt sticker in ett finger eller en nagel i ögat.

Jösses, det här är verkligen inga leksaker! Nå, med viss nervdallring började jag ta några enkla bilder idag i alla fall.

Äppelblommen på väg i Münchensbacken

 

En ganska vanlig tegelvägg, den är från 1917 om jag minns rätt. En detalj som har förvånat mig är stenarna som är ställda på tvären – är det något praktiskt ändamål med detta, eller ett estetiskt infall hos arkitekten?

 

Antagligen kommer jag att framöver gräva fram mer bilder som jag tagit med tidigare digitalkameror, från 21 april 2006 och framåt. Det är ett lager på 20.000 drygt, men jag kanske gör ett visst urval innan några åker upp på bloggen, så var inte oroliga för att det skall bli en syndaflod av suddiga och konstiga fotografier!

 

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Första dagen med nya …

 1. Molle skriver:

  Grattis till nya kameran Björn
  Ett tips läs instruktions boken från pärm till pärm(om det fanns någon med)eller Cd’en.
  Kan vara tråkigt men det behövs nog
  Fota prova fota ändra inställningar program som manuella inställningar,bländare,slutartidet etc.etc.

  M.a.o. ha skoj å plåta på
  Det börjar ju bra med en fin bild på äppelblomman
  Vad har du för objektiv?
  Mvh/Molle

  Gilla

 2. Björn Nilsson skriver:

  Objektivet är något som heter 18-105mm f/3.5-5.6 G ED VR.

  Jo, jag läser och läser, och trycker på knappar och har mig, det finns både pappersmanual och CD. Antar att det tar några dagar innan kunskaperna börjar sitta, men jag tycker inte det verkar oöverkomligt att lära sig var alla funktioner finns.

  Gilla

 3. Gabrielle skriver:

  Nämen jisses anoda! Om jag nu får uttrycka mig så grovt…
  Stort grattis till nya kameran! Jag tror du kommer att ha mycket skoj med den.

  Fina premiärbilder.

  Känner mig hedrad av att bli beskylld för att ha medverkat i tubbandet till inköp!

  Läsa på är bra. Ett annat tips är att leta på nätet – dels finns det massor av fotosidor och webbkurser, dels finns det filmer på Youtube som man kan leta fram där folk visar hur man ska göra det ena och det andra.

  Men visst är det mycket att ta in – alla finesser, menyer, små knappar och omställningsanordningar hit och dit. Jag har inte begripit hälften på min och har haft den i 2 år nu…Jag kör också Nikon, har en D90. Men har en liten Nikon också som faktiskt går ner i handväskan eller i en ficka. Bra att ha när jag inte ids kånka på den andra.

  Lycka till med plåtandet!

  Gilla

  • Björn Nilsson skriver:

   Mutter och tandagnissel! Jag har ju travar med böcker som skall hinnas med och läsas också, helst innan jag lägger näsan i vädret … ja, ja, bara jag får lite system i den där floran av mystiska kameraknappar och menyer skall det väl bli bra!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s