I och nära Rosendals trädgårdar

Lördag morgon, och jag fick för mig att jag ville ta första färjan till Djurgården och promenera bort till Rosendals trädgårdar. Där finns alltid något att titta på tänkte jag. Döm själv …:

Dålig på blommor är jag. Har ett namn i bakhuvet, men det stannar där … men detta är i alla fall några trevliga små gynnare som möter en vid en av ingångarna till Rosendals trädgårdar!

Men vid sidan av blomsterprakten som mest är som ögonfägnad (och glädje för otaliga bin och andra insekter) finns ju matnyttiga saker också. Det här ser ut som någon sorts melon eller pumpa.

Här är det inga problem med identifieringen: majs.

Åter till ögonfägnaden: kronbladen börjar se lite slaka ut, men än hänger de med!

Mitt i alltihop sitter en blåmes och letar godbitar!

Jag undrade hur Rosendals vindruvor klarat den ganska griniga sommaren, men där fanns fina klasar, en del mörkblå och en del gröna!

Man kan väl kalla även småfåglarna för ‘trädgårdsarbetare” – de hjälper ju till att plocka bort bland annat dumma insekter från blommorna. Den här arbetaren är pilfink.

Och här har vi en närbesläktad arbetare, en gråsparv.

Den här bilden tog jag en bit bortom Rosendals trädgårdar. Skulle vilja ge den en titel i stil med ”även om du sågar av en jättegren så kommer livet tillbaka i form av nya pigga små skott!’

Till sist två bilder tagna ännu en bit längre bort från Rosendal. Det var de här utväxterna på ett nyponbuskage som fångade min uppmärksamhet. Vet inte om jag lagt märke till sådant här förut.

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till I och nära Rosendals trädgårdar

 1. storstadsnatur skriver:

  Rosendals trädgård är verkligen vacker så här års och det tycker jag att du lyckats fånga. Utväxterna på nyponbusken kallas sömtorn. Inuti finns sömntornsstekelns larver. Förekommer bara på vildrosor.

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Aha, är det så det förhåller sig, tack för upplysningen! Hittade mer information i en bok, man skall lägga de där bollarna under kudden om man har svårt att sova (troddes det förr, därav namnet sömntorn). Fast lyckligtvis har jag sällan sömnproblem så de får sitta kvar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s