Vem har knyckt sothönsen?

DSC_3258

Det var nyårsdagens morgon, åkte med första färjan till Djurgården. Där fanns en del måsar (inklusive en skrattmås i sommardräkt), men inga sothöns. Det brukar ju annars ligga en del längs kajerna eller vid Kastellholmen.

DSC_3259

Det här är ingen sothönemiljö direkt, bara ett vintersovande Gröna Lund.

DSC_3260

Vid Valdemarsudde. Det egendomliga huset med blindfönster. En liten bit härifrån finns en vik där det dock inte fanns en sothöna så långt ögat nådde. Däremot gräsänder.

DSC_3263

Vid den här bryggan brukar det ligga sothöns, men inga idag. Dessutom har det satts upp några listiga snurror på själva bryggan, syftet är väl att hålla fåglar borta. På andra sidan ligger ny- och ombyggnadsområdet i Kvarnholmen

DSC_3264

Översvämning längs gångvägen, men inga sothöns ville ligga i den här pölen

DSC_3267

Ena änden av Isbladskärret. Fruset med missfärgad is, inget ställe för sothöns att plaska runt

DSC_3268

Här syns en bredare vy över Isbladskärret, med Kaknästornet i bakgrunden. Inte en fjäder så långt ögat kan se. Men om några månader skall det vara full rulle på vattnet och uppe i hägerbona!

DSC_3269

I den vinterdystra kanalen ligger … nej, det är inte sothöns som skymtar därnere, utan ett par storskrakar!

DSC_3274

Den andra januari tänkte jag att sothönsen borde finns i Lötsjön eller Råstasjön. Men icke – de svarta plumparna på isen är hägrar. Plumparna i vattnet är gräsänder. Jag räknade till åtminstone fyrtio hägrar. Inte en enda sothöna. I bakgrunden den nya stora arenan. Som någon påpekade så är stora skrytbyggen typiskt för slutet av en högkonjunktur. De tar ju ett tag att planera och bygga, man börjar planeringen när tiderna är goda, och så blir man (eventuellt) färdig när ekonomin rasar ihop. Hur skall det bli här?

DSC_3280

Vid fågelmatningen vid Råstasjön var det en del fåglar, dock ej sothöns som nog inte går upp hit i skogen, samt den här ekorren i grå vinterpäls. Möjligen sitter det en stor fet råtta inne i huset nedanför ekorren.

DSC_3293

Efter denna misslyckade jakt på en av våra vanligaste fåglar i sjöarna här i trakten gav jag upp och tog tåget hem. På Södra station mötte en duva som spatserade runt på perrongen. – Och jag ställer frågan: har sothönsen stuckit iväg av sig själva, eller är det någon jäkel som har knyckt dem? Folk stjäl ju allt numera!

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vem har knyckt sothönsen?

 1. Gabrielle skriver:

  Inte jag!
  Fina bilder.
  Glad trettondagsafton!

  Gilla

 2. bloggarbjorn skriver:

  Något skumt är det … hur som helst, skönt att listan på misstänkta kan förkortas!

  Tack detsamma!

  Gilla

 3. Pingback: Sothöns återfunna « BJÖRNBILD

 4. brittakarolina skriver:

  Vad bra att du hittade sothönsen, det kommer så många rubriker om fåglar som blivit färre eller ramlar ner och plötsligt dör osv. Hade tänkt föreslå att de flugit till Holland och hälsat på släktingar i kanalerna, kanske fått en vink om att vintern blir kall.
  Bortsett från de saknade fåglarna så var bilderna från nyårsdagens morgon väldigt fulla av sånt som griper, de var vackra och vemodiga och ligger kvar på näthinnan.

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Jag tittade i Rosenbergs fågelbok från 1950-talet, och dåförtiden flyttade de flesta sothöns nedåt Europa. Men även då hängde sig många kvar, bland annat i Stockholm skrev han. Så jag tyckte ”sothönstorkan” de första dagarna var ganska märklig. Men nu kan man sova lugnt igen!

   Jag hoppas det blir trevliga vår- och sommarbilder framöver!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s