Lite målat från Abisko

Det händer ju att det bland fotografierna insmyger sig en och annan målning på denna blogg. I stället för fotografier från Torne träsk och Abisko kommer här några egna konstverk (?) som antingen gjorts på plats eller inspirerats av denna fantastiska fjällbygd. Har förresten fått besked om att det skall fixa sig med min stora kamera, så det känns extra positivt idag!

Brukar vara dålig på att datera mina konstnärliga tilltag, så det är bara en av de här som kan knytas till en viss dag.

IMG_8207

Stenar i en fors. Tror det är akrylfärg. Målade den på botten till en säng som jag plockade sönder. Det blev en mycket grov men bra målarduk när man lade på ett lager grundfärg.

IMG_8208

Föregående påminner om klipporna i Abiskojåkken. Det här är mer av ett fantasiverk, men antyder en grå dag strax innan lövsprickningen sätter fart. Vita björkstammar mot en mörk bakgrund. Skulle kunna vara inspirerat av Nissunjåkks nedre lopp. Är inte säker på om det är akryl eller olja. Kan vara färgkrita inblandat också.

IMG_8211

Ser ut som akryl. En rännil störtar sig ned mellan klippor och kvarliggande snö.

IMG_8213

Den här minns jag särskilt eftersom motivet var originellt: jag fick syn på ett stort sjok mossa som hängde ut över bergväggen ovanför den vilt forsande och dånande Abiskojåkken. Från sjoket, som påminde om ett juver, rann hela tiden vatten. Notera den röda praktlaven på stenblocket. Blocken i sig är strimmiga. Det finns marmor här. På sina ställen ser klippväggarna vid jokken ut som man staplat kartonger. Målningen är i olja tror jag (ganska säkert).

IMG_8225

Den här är daterad och platsen angiven, en höstmålning från 1995. Motivet är nära den övre bron vid Kårsavagge (hängbron lite under bildens mitt), dit man kommer efter att ha pustat och stånkat sig fram i uppförsbackar på steniga stigar ett bra tag. Det vansinniga i det här tilltaget var att jag hade med mig rispapper, stångtusch i olika färger, rivsten, samt penslar naturligtvis, och gjorde  målningen på plats! Den äkte kinesiske gentlemannen skulle naturligtvis ha kämpat sig uppför backarna han också, men sedan mediterat över utsikten och gått hem och gjort tuschteckningen på kammaren. Vad kan jag säga till mitt försvar? Möjligen att ”denna målning är gjord på plats, med rivtusch och äkta jokkvatten”!

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lite målat från Abisko

  1. brittakarolina skriver:

    Roligt att läsa om din(a)fjällresa(or)och se bilderna. Eftersom två av mina rottrådar går till fjällvärlden berör mej bilderna med mer än vad de återger. Hoppas för Nikons skull (och din) att din kamera blir OK.

    Gilla

  2. bloggarbjorn skriver:

    Det hann ju bli rätt många resor mellan 1986 och 2009, men tillslut tyckte jag att man inte kunde lita på tågen, och att Abisko blivit lite för flott. Fast jag saknar de friska vindarna över kalfjället och dånet från forsarna, den nya grönskan på försommaren och höstfärgerna … Får se om man kommer dit någon mer gång …

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s