Fornlämning eller bara sten?

DSC_1256

Jag gick förbi den här stenhögen på Djurgården och funderade: är det en fornlämning, rester av en gravhög kanske? Eller råkar det bara på grund av naturens nycker ligga en hög stenar av olika storlekar inne i skogen en bit från Hundudden? Jag tittade på en karta från Djurgårdsförvaltningen men ingen fornlämning fanns utmärkt just där. Men lite längre bort, i riktning mot Kaknäs, finns det markeringar för fornlämningar.

Det kan vara svårt att se vad som är vad. För en del år sedan började arkeologer gräva ut vad de trodde var en gravhög i trakten av Norrtälje (minns inte om man trodde det var från brons- eller järnåldern). Utgrävningen avslutades när någon talade om att man höll på i resterna av en hoprasad ladugård från 1800-talet! – Om inte ens arkeologiproffs träffar rätt alla dagar behöver väl inte jag kunna göra det heller!

En fornborg kan det knappast  vara. De brukar ligga på brantare ställen. Så det här kan antingen vara en hopsjunken gravhög, lösa stenar som naturen lagt på hög under senaste istiden, eller något som folk dragit ihop senare. Sprängsten som någon kastat i skogen?

Annonser

Om bloggarbjorn

Nya bilder på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101. Några enstaka teckningar och målningar har fått slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fornlämning eller bara sten?

 1. brittakarolina skriver:

  Grattis till att grubbla över en stenhög. Precis som du säger, det kan vara vad som helst – men – ett fornfynd är det likaväl om det är över hundra år och det berättar något om något, om man kan kan lista ut hur och varför det hamnat där. Vi har en övertro på arkeologernas ”professionella” kunskaper om forntiden. Nya dateringsmetoder gör att äldre dateringar måste omvärderas och då rubbas gamla ”sanningar”. Mängder av fornfynd har inte beskrivits tillräckligt definitivt för att hamna på kartan och ligger och retas där man går förbi.
  Man kan söka på RA:s Fornfynd men de har stängt mellan 21 dec och 1 jan.
  Sen är det fritt fram att fundera själv, hur högt ligger stenhögen, låg platsen under vatten för 1000 år sen, finns det mer sten runtomkring eller är det en åker som rensats från sten osv osv. Är det roligare att hitta bronsålder än 1400-tal? Ett uttryck inventerarna har när de hittar en stenhög som inte har några tydliga kännetecken är ”sten drar sten” , har någon börjat lägga ifrån sej sten så lägger flera dit sånt de vill bli av med.
  Snön brukar göra att vintern blir en lugnare tid i stenskogen. Trevliga helger utan snö önskar Britta.

  Gilla

 2. bloggarbjorn skriver:

  Tack detsamma. Det verkar som din önskan om snöfritt kommer att uppfyllas fram till nyår. Dock inte regnfritt …

  Undrar om inte ”sten drar sten” kan vara en rimlig förklaring på just DEN högen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s