Svart fågel i motljus III

Kopia - DSC_1849

En storlom, Gavia arctica för att tala vetenskapligt, fångade min uppmärksamhet för inte så länge sedan (15 april i år, för att vara mer exakt) och hamnade på den här bilden. Storlommen har en spöklik förmåga att plötsligt uppenbara sig, och lika plötsligt försvinna. En del tycker att storlommens rop låter kusliga också. Då kan jag tala om att smålommens skrik låter rent hemska!

För många år sedan skrev jag nedanstående dikt. Intressant nog är ”viken” jag hänvisar till Erstaviken i Nacka, en bit från Saltsjöbaden, och fotot är taget på nästan samma ställe där jag fick inspirationen till dikten.

 

Gavia arctica
iskalla namn

storlommen vilar
i vikens famn

glider lugnt
över blygrå vågor

sommarn har utsläckt
vårens lågor

junis järnnätter
kommer – lyss!

hösten ger sommarn
sin judaskyss …

 

Annonser

Om bloggarbjorn

Nya bilder på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101. Några enstaka teckningar och målningar har fått slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svart fågel i motljus III

 1. Gabrielle skriver:

  Ödslig bild och fin dikt! Du kan både måla, dikta och fotografera!
  Det här med fågelläten påminner mig om en beskrivning jag fick av en farbror jag mötte i en liten ort i Australien en gång. Han berättade om en fågel vi såg där och som heter Bush Stone Curlew och sa att den låter som ”a woman being strangled at night”. Jag undrade lite för mig själv hur han kunde veta det…
  Bloggade om bl.a. den fågeln här: http://rolandwalden.wordpress.com/2011/01/07/fagelblogg/

  Gilla

 2. bloggarbjorn skriver:

  Jaha, en skum figur … . Curlew måste vara någon sorts spov, och de låter ju spov-aktiga på filmen, men inte med vanliga spovarnas drillar. Lite läskigt ljud, men inte lika läskigt gällt som smålommen som ju låter värre än den stora, ungefär som någon stackare som håller på att bli uppsprättad av en slö kniv! Storlom finns väl i hela Sverige men vill man hitta smålom gäller det att dra norrut. Jag såg – och hörde! – dem på Torne träsk förr när jag var däruppe.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s