Takspolning och lite historia

IMG_2081_01

I måndags var det ett fruktansvärt oväsen när jag passerade korsningen Varvsgatan-Heleneborgsgatan. Ursprunget var oklart, tills jag vände blicken uppåt och fick syn på den här mannen som verkade spola takrännorna på Borgerskapets gamla ‘gubbhus’. Undrar om det var årtionden av duv-, mås- och annan fågelskit som man ville ha bort?

borgarskapets gubbhus stockholmskällan

Jag undrade om det varit plåttak hela tiden på huset, och en titt i den ovärderliga Stockholmskällans bildarkiv visade att så var fallet. Den här bilden är från 1906-1907 när huset var nybyggt. Takspolaren jobbade i det närmsta hörnet. Till höger i bilden är det tomt, men där ligger sedan några årtionden borgarskapets ‘kvinnliga’ avdelning, från att tidigare ha legat på Norrtullsgatan. – På tal om ‘gubbhus’ så hette nuvarande Kristinehovsgatan ‘Gubbhusgatan’ en gång i tiden. Men någon kanske tyckte att Kristinehov (efter Kristinehovs malmgård) lät snyggare än gubbar?

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s