Skakig arkitektur i Alvik

DSC_3618

En söndagsmorgon denna höst vandrade jag längs Gustavslundsvägen i Alvik. Först ett hus som ser ganska gammalt ut …

DSC_3619

… men som inte är mer än drygt trettio år gammalt om man får tro vad som står ovanför fönstret. I övrigt är det järnsmide som ser klassiskt ut (hade det gjorts säg för åttio år sedan hade det kanske varit hakkorsmotiv i smidet). Och ett försök att efterlikna grekiska kapitäl (joniska kapitäl tror jag det är, de ser ut som kuddar) på de falska pelarna utanför porten. Ganska snyggt.

DSC_3620

Men här har vi ett bygge som jag tror blev färdigt förra året. Intrycket jag får är ‘skakigt’. Balkongerna åker så att säga ut och in som det faller sig. Fönstren bildar ett mönster, men väggen har utformats så att man knappast ser att det är ett mönster. En praktisk grej jag funderade på var om snöskottning kan bli ett problem när balkongerna ligger så här ojämnt, eller räknar man med att de kan avskärmas från väder och vind? Annars kommer ju snö och annat som faller från högt läge inte hamna på gatan, utan på balkonger längre ned i huset.

DSC_3621

Stort, ger mig en stämning av mausoleum eller något liknande dystert. Det är ju modernt med skiffergrå eller svarta hus. Nå, arkitekterna kämpar med att rita byggen som verkar originella, men jag undrar hur länge detta kommer att anses som originellt? Ett problem med att skapa ‘modernism’ är ju att den ganska snart kommer att se gammal ut. Och vad det gäller själva kvaliteten på byggen numera finns det ju också frågetecken, så om ett par årtionden kanske det är dags för helrenovering.

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s