Gott nytt år!

IMG_6265

Inte vet jag hur nyåret kommer att se ut när jag lägger upp den här bilden – jag gör det nämligen i god tid i förväg, i juli. Kanske är det snöfritt, kanske är det lite snö.  Det är både/och på den här bilden, tagen en junidag vid Torne träsk. Bryggan tillhör (om den ännu finns kvar) den naturvetenskapliga forskningsstationen i Abisko. Där har det forskats sedan början av 1900-talet, och numera är klimatfrågorna viktiga.

Jag läste, på tal om bryggor, om en kommentar till någon fototävling för en del år sedan. Den ansvarige tyckte att det var väldigt (tjatigt) mycket bilder av bryggor. Och det är klart, bryggan kan ses som en symbol för något, en övergång till något nytt, något lockande – eller farligt,  kanske slutet  om man ohjälpligt ramlar över kanten och inte räddas av en båt, av simkunnighet, eller att vattnet är grunt. Om man fortsätter i bryggans riktning hamnar man på ön Abiskosuolo där storlommen häckar, och fortsätter man ytterligare en mil rätt fram så strandar man på nordsidan av Torne träsk. Gränsen mellan Sverige och Norge går på de snöiga bergstopparna därborta.

Var det något mer jag skulle säga … jo, men det har jag ju redan gjort på bilden!

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gott nytt år!

 1. Molle skriver:

  Gott Nytt År

  Gilla

 2. brittakarolina skriver:

  Gott Nytt År Björn ! Man får tänka en stund innan bryggan blir användbar för något symboliskt, det fattas en båt som man kan hoppa i och sticka, vattnet är för kallt för att simma iväg i och då behövs förresten ingen brygga och om man står och väntar på att någon ska komma, ser det hopplöst ut. Vad menar du själv med bryggan? Bli inte arg, jag är bara nyfiken. Britta.

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Tack detsamma. Jag vet inte om jag tänkte något särskilt när jag tog bilden, utom att det var ett ganska bra (fast kanske lite uttjatat) motiv. Bryggan såg gammal och sliten ut, men i den arktiska miljön kan väl sådant ske ganska fort även om den kanske inte är så gammal. Och den gick bra ihop med fjällen i bakgrunden tyckte jag.

   Att simma i Torne träsk är inget för badkrukor som jag. Symbol? – Kanske det är att livet leder någonstans men oklart vart, och framkomstmöjligheterna kan vara begränsade?

   Annars, eftersom jag ju varit där, är det nog den friska fjällvinden som jag tänker på.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s