Pedagogisk jämförelse

DSC_5101

Här i vattnen runt Stockholm ser man två trutar som på håll verkar ha helt svarta ryggar. Dels den lilla silltruten, dels den jättestora havstruten. Om man ser en svartryggad mås på långt håll och inte har något att jämföra med så kan det vara svårt att avgöra om det är sill- eller havstrut.

DSC_5102

Men här är det enkelt. Man ser att truten inte är så mycket större än gräsanden. Hade det varit en havstrut hade den varit mycket större. Sedan noterar ju fågelskådaren att det här är en trut med ganska liten näbb och gula ben, och då är det silltrut. Havstrutens ben brukar anges som ”grårosa” eller ”köttfärgade”.

 

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pedagogisk jämförelse

  1. Gabrielle RW skriver:

    Intressant. Jag har nog helt slarvigt brukat kalla alla måsar med svarta vingar för havstrutar men det ska jag sluta med nu. Tack för lektionen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s