Arkivbilder: Ringvägen och Brännkyrkagatan då och nu

karta ringv brännkyrkag

Den här kartan visar väl åtminstone för den informerade stockholmaren var vi är: på Söder. De två första bilderna nedan är tagna från den svarta cirkeln, alldeles i början på Ringvägen. De två andra knäpptes vid den orange cirkeln, i hörnet av Ringvägen och Brännkyrkagatan. Och strecken visar åt vilket håll kameran var riktad.

2015-06-01_43

Träden ser kala ut, så bilden är tagen antingen sent eller tidigt på året. Det där vita på några ställen kan vara snö. Och året är någon gång under senare hälften av 1970-talet. Morgonsolen strålar ner över Ringvägen. Därborta i fonden sticker Södersjukhusets profil upp. Till vänster, där det står ‘Toyota’ på en skylt ligger hus som tidigare var spårvagnsstallar (eller var det bussar?) för SS, Stockholms Spårvägar.

IMG_20150716_142155

Och så här såg det ut sommaren 2015: SS-stallarna har ersatts av ett bostadshus, och träden är gröna. Träd som inte fanns där när första bilden togs, bland annat.

2015-06-01_44

Nu placerar vi oss i hörnet av Ringvägen och Brännkyrkogatan, ser snöslabb på gatan och några istappar och snötäckta tak. Bilden är alltså tagen under vintertid. Gråtrist, verkstadsbyggnader i förgrunden och nya bostadshus längre bort.

hörnet ringvägen brännkyrkagatan

Och raskt fram till hur det ser ut idag. Folk som glor i sina telefoner, cyklister i konstiga munderingar, och ännu mer träd. Positivt med en stad som faktiskt blivit grönare.

Annonser

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s