Lapportar, del 1

Nu lägger jag upp en serie bilder som handlar om ett av de mer avbildade naturfenomenen i Sverige: Lapporten, den stora dalgången sydöst om Abisko vid Torne träsk. Fast det samiska namnet på dalen är Čuonjávággi, Gåsdalen. Den gås det är tal om är fjällgåsen, och det är sällan man ser den i fjällen – den är väldigt sällsynt. Jag tror jag sett fler fjällgäss i Stockholm än i fjällen (3 +1 på det senare stället om jag minns rätt). En gång har jag varit uppe i dalen. Det var en lång och seg uppförsbacke att komma dit. Det finns en sjö i dalen. Har för mig att där stod en mås i sjön, och en lom simmade omkring. Men några gäss syntes inte till.

2015-06-15_36

img_0814

Den här tavlan finns, eller fanns åtminstone när jag tog bilden, i Abisko Turiststation. Den målades av Olof Hermelin 1907.

Berget till vänster Čuonjáčohhka , det högra Nissončorru. Stavningen av samiska namn är lite knepig. Det där Čč bör uttalas som ‘tj’.

scan0061

Här är en modernare konstamatör som sysslar med samma motiv. Jag tror den här målningen gjordes med tusch. På papper är det i alla fall. Den gamla hatten har jag fortfarande kvar, trots att den börjar bli ganska sliten. Bra som skydd mot mygg, sol, regn, blåst, samt som huvudkudde.

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s