Långt bort och nära

Den nya kameran som jag köpte i våras är en Nikon P900 med såväl bra närbildsförmåga samt häftig zoom (24-2000 mm). Man behöver inte ha särskilda grejor för närbilder eller motiv långt bort, och det är ju skönt. Här är några exempel på resultat för normalt bildläge samt zoom för bilder som tagits från samma plats.

Då tar vi de två första bilderna. Notera stegen och livbojen som sitter fästa vid en stolpe. Är det inte någon lapp eller anslag på stolpen?

Nu zoomar jag till max mot bojen.

 Jomenvisst, det är ett anslag. Det här är ett frihandsfoto, men jag tror att många bilder blir bättre om man tar tele-bilderna med kameran på stativ eller stödd på något annat sätt.

Föregående bildpar var från Liljeholmen, med utsikt över Årstaviken. Nu är vi på Långholmen och noterar ett litet rött hus nere vid vattnet på andra sidan sjön. Det är Triewalds malmgård på Kungsholmen. Mårten Triewald var pionjären som införde ångmaskinsteknologin i Sverige redan på 1720-talet (fast det gick inget vidare, tekniken var ännu ganska outvecklad och ineffektiv). Nu håller sjöscouterna till där.

Att sikta rätt med ett 2000 mm tele med max zoom är inte så lätt, men jag lyckades få en av fönstren i bild.

Med lite mindre zoom blev det en ganska bra bild på en energisk joggar-tjej som drog förbi malmgården.

Och så tar vi sista exemplet. En dag i värsta sommarhettan stod jag utanför Riksdagshuset och fick för mig att i patriotisk och rojalistisk yra ta en bild av kgl. slottet under den blå svenska himlen med sina fina små sommarmoln.

Om man vet var man skall titta så ser man svagt vaktkuren på Lejonbacken. Jag tror inte vakten stod där när jag tog första bilden, men någon minut senare hade han flyttat sig till framför kuren. Det verkade som han hade det ganska hett om öronen i den där gamla hjälmen, och nog längtade efter att få komma in i skuggan.

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Långt bort och nära

 1. Molle skriver:

  Bra prestanda för den kameran

  Gilla

 2. agnetapensionar skriver:

  Sitter på färja mellan Tyskland o Danmark o njuter fina pedagogiska bilder med bra kommentarer. Jag har ett kul fototillbehör till min mobil som jag aldrig har använt. Måste lära mig först! Trevlig första advent!

  Gilla

 3. Bert Bodin skriver:

  Fantastiska prestanda. Och lite skrämmande. Man går ju inte säker för dig. ;-)

  Men jag kan inte förneka att jag skulle vilja ha ett objektiv som det där.

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Det är ju en kamera med fast objektiv, så man slipper släpa på extra gluggar. Allt i ett, från makro till tele. Några saker är jag kritisk emot, men i stort sett är jag mycket nöjd.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s