Arkivbilder och nu – fängelset på Långholmen, del 1

Hej alla,
nu säger vi GOTT NYTT ÅR och sätter igång bildbloggandet igen!

Jag börjar med bilder som jag tog under senare delen av 1970-talet omkring fängelset på Långholmen i Stockholm. Det var nedlagt som fängelse, enormt förfallet, och hotades av rivning. Så blev det inte, en del försvann men mycket rustades upp och ser snyggt och välvårdat ut numera. Under några dagar 2018 försökte jag återfinna vyerna från 70-talet och fotografera dem igen. Ibland gick det lätt, ibland var det lite knepigare, men det mesta gick bra. Ett par ställen som inte återfinns är de här två följande:

En karta från 1972 (hittad på Stockholmskällan) visar hur området då såg ut:

Det spretiga rödbruna gyttret mitt på bilden är fängelsets olika byggnader. Den del som påminner om symbolen för de japanska pengarna yen (¥) var borta redan när jag tog bilderna på 70-talet, men det mesta av de andra husen finns kvar och inhyser vandrarhem, restaurang, folkhögskola. Under vintern är delar av området fullt av upplagda fritidsbåtar.

Nya inlägg i den här fängelse-serien kommer med sex dagars mellanrum. Jag fortsätter med publiceringar var tredje dag, så varannan gång blir det fängelset och varannan något mer trevligt och fritt!

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Arkivbilder och nu – fängelset på Långholmen, del 1

 1. agnetapensionar skriver:

  Det här blir intressant att följa. Vi gympade ju ute vid fängelset o minns väktarna på krönet…

  Gilla

 2. Eaqhan skriver:

  Det var nog inga ljushuvuden som satt där. Nazisympatier hade tydligen någon, men i all sin obildning ritade han svastikan felvänd ;-) . Smart kille!

  /Skvitt

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Det kanske är ett självporträtt under svastikan – glad men lite virrig? – Hur som helst, antingen var det någon med nazi-sympatier som hade dålig kläm på hur partisymbolen ser ut. Eller också var det någon som önskade god tur. Har för mig att det är nazi-korset som är felvänt och blir en symbol för olycka, medan symbolen för lycka ser ut som på bilden. Såg för övrigt en karta över Sydkorea en gång. Den var full av hakkors. När jag tittade lite närmre så visade det sig att det var symbolen för buddhistkloster!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s