Är detta en död bäver?

Förra året gick jag längs Söder mälarstrand, och kastade en och annan blick ner i vattnet. Kanske man inte bör göra det alltför intensivt, det är ju där ett och annat lik (helt eller i delar) kan komma flytande i Mälaren ner mot Slussen. Men just den dagen var det ett annat lik som låg där. Först tänkte jag ”död katt”. En som legat i vattnet ganska länge och svällt upp och skinnet spruckit. Men så småningom slog mig tanken att våra lokala bävrar inte synts till på ett tag, och jag fick veta att det gamla bäverboet på Långholmen står tomt. Så jag undrar om detta kan vara en sorgligt avliden bäver?

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Är detta en död bäver?

 1. agnetapensionar skriver:

  Jag har endast sett simmande bävrar och aldrig tvekat inför vilket djur jag såg. Det här perspektivet gör det svårare. Spanade du efter svansen som är så typisk?

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Det syns ju något spretigt där bak, en liten svans och en massa hår. Det kanske kan tyda på katt. Å andra sidan är klorna väldigt kraftiga, och det är väl mer åt bäverhållet. Jag är fortfarande brydd!

   Gilla

 2. Eaqhan skriver:

  Det är inga bävertänder och svansen, som inte syns så tydligt, är uppenbarligen hårbeklädd, vilket ju inte stämmer med bäver. Det är något annat djur. Ett rovdjur tycks det av tänderna att döma. Mer kan jag inte säga. I och med att djuret är uppsvällt och ligger på rygg så blir det ju svårt.
  Min gissning är grävling.

  /Skvitt

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Det kan vara ett uppslag. Vet inte hur det är numera, men grävling har siktats i området förra årtusendet (1970-tal kanske). Det finns ju parkområden i närheten där de kan gömma sig, och sedan vara ute och knalla på Södergatorna på natten. Eller om det är en som flutit en längre sträcka längs Mälaren och sedan landat på Söder, det är också ett alternativ. Det kanske är lite mörka fält på huvudets sidor, och mörk päls på bröstet – grävling låter som en bra gissning tycker jag, tack för den!

   Gillad av 1 person

   • Eaqhan skriver:

    Grävling är vanlig, men som varande nattdjur är det få som ser dem. I skymning och gryning kan man få se dem ibland.

    De är snabbare än man tror. De ser ju så klumpiga ut. Men en gång var det en framför mig på en smal stig där jag kom cyklande. Jag fick för mig att testa hur snabb den var.
    Nej, jag kom inte ifatt! Ändå var stigen lättcyklad.

    /Skvitt

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s