Arkivbilder: Den brända draken

I början av detta årtusende åkte en falsk vikingabåt omkring på Stockholms vatten. Antar att det var en turistfälla för naiva personer som också trodde att vikingarna hade hjälmar med horn. Men i slutet av april 2007 var det slut med det – jag gick på Skeppsbron (Gustaf III:s staty syns i bakgrunden) och upptäckte att båten brunnit.

Varför ”falsk vikingabåt”? – Jo, den ståtade med ett drakhuvud. Som framgår av en av de gamla isländska sagorna var drakhuvudena lösa. Man hade dem uppe ute på öppna sjön. När skeppet närmade sig land tog man ner huvudet för att inte skrämma strandvettarna.

Men i Stockholm skrämde man dessa tydligen ängsliga väsen. Jag undrar om dunderguden Tor förbarmade sig över deras plågor och drämde till med en ljungeld rakt ner i båten så den brann och sjönk?

Jaja, så kan det gå!

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Arkivbilder: Den brända draken

 1. kao skriver:

  Har sett drakbåten många gången, men sa det alltså ”blurp” – och så sjönk den?! Övergiven av ägarna, förmodar jag. Tack för liten historielektion om vikingarna.

  (Hade en kompis på 80-talet vars båt också sjönk vid kaj i sthlms innerstad. En tidningarna skrev just såhär: ”Det sa bara blurp”)

  :-)

  // Kao

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Nu kom jag på att kolla om det stod något i Svenska Dagbladets historiska arkiv, och det gjorde det. 29/4 2007 sjönk båten Svea Viking vid Stadsgårdskajen på grund av eldsvåda. Vad som orsakade branden är oklart. – Mitt tips: någon har varit oförsiktig med eld ombord. Garderar med en förgörande blixt från dunderguden Tor.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s