Före detta sällsynthet

Bilden är tagen 4 januari i år, vid fågelmatningen nedanför Kungsträdgården i Stockholm. Här syns vigg, sothöna, knölsvan – samt närmast en sångsvan med sin typiska raka hals och svartgula näbb. Om man läser Erik Rosenbergs Fåglar i Sverige (först utgiven 1953, jag har den femte upplagan från 1979) får man om sångsvanen veta bland annat följande:

Den svenska svanstammen bestod 1940 blott av ett par hundra fåglar, varav ett tjugotal par häckade i tjärnar och smärre myrvatten i Lapplands ödemarken. 1970 rapporteras dock en glädjande ökning – folket har blivit laglydigare, svanarna mindre oroade. (s. 69)

Rosenberg varnar också för att sångsvanen lätt oroas och överger boet om den störs under häckningen.

Någonstans har jag också sett maningen att man bör hålla sig på kilometervis avstånd om an råkar stöta på ett sångsvansbo i vildmarken. Jag har nog bara sett ett sådant bo. Det låg fullt synligt på ett öppet fält vid Angarnsjöängen norr om Stockholm, som ju visserligen är landsbygd men inte vildmark. Och oblyga sångsvanar ser man sedan flera årtionden ofta inne i centrala Stockholm. Oblyga och tuffa – jag har sett när knölsvanar ängsligt glider undan när en ensam sångsvan närmar sig. Så här har vi en sällsynthet som åter blivit vanlig.

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Före detta sällsynthet

 1. mindfulmending skriver:

  P.S. har Du läst Yrjö Kokkos bok Sångsvanens land?

  Virusfritt. http://www.avg.com

  Gilla

 2. melkerlarsson skriver:

  Sångsvanen är en spännande fågel, när jag började skåda fåglar i början av 70-talet såg man den aldrig i Stockholm. Då återfanns dessa bara i inre norrland och på det småländska höglandet. Så när man besökte farmor och farfar i Småland kunde man se dessa i de närbelägna insjöarna. Detsamma med korpen och skarven, dessa såg man aldrig i Stockholm, idag hör eller ser jag korp varje dag hemmavid.

  Gilla

 3. bloggarbjorn skriver:

  Håller med. Tror första korpen jag såg här var i Erstavik, Nacka, 1986. Nu ser och hör man korp nästan varje gång man går längs Årstaviken och i Årsta skog. Första sångsvanen minns jag inte, men det bör ha varit någon förbiflygande på 80-talet.
  Annars var väl det märkligaste två ringmärkta fjällgäss som spatserade runt på kajen vid Kungsträdgården en vinter, på tal om sällsyntheter. Några år kunde man också se enstaka fjällgäss i flockarna av vitkindade gäss på Djurgården. Antar att det var ett resultat av Projekt Fjällgås när det försöktes att få dem att flytta med de vitkindade till västra Europa där det var mindre risk att de blev jagade.

  Gilla

 4. Fin bild på fina fåglar. Var tvungen att titta tillbaka i min hälsingeblogg och leta sångsvanar. Och jodå: jag mindes rätt. Där finns dom med. https://arundoforlag.wordpress.com/2015/09/22/slakttraff/ Ska ta mig en sväng ner till Kungsan nån dag och titta på dom.

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Knölsvanarna på dina foton ser ändå rätt avspända ut, med tanke på hur tuffa sångsvanarna kan vara. Jag tycker dock att ”sång” ser ”ädlare” ut än de ganska skumma ”knöl”. Vi får hålla tummarna för att sångarna ligger kvar vid Kungsan ett tag till. Synd bara att den fina mandarinanden som låg där för några vintrar sedan inte verkar finnas kvar längre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s