Kolsyrefabriken – slutet?

I min gamla, sedan flera år sovande blogg Björnholm publicerades 23/11 2009 ett inlägg om kolsyrefabriken i Liljeholmen. Där fanns såväl aktuella fotografier som historiskt material om den öde fabriken med sina intressanta byggnader som jag tror syntes bäst från Reimersholme på andra sidan Liljeholmsviken. – Nu är det frågan om rivning sker snart: 31 juli i år brann det där. En trolig orsak är nog att folk tagit sig in där och varit oförsiktiga med eld. Den konspiratoriskt tänker kanske att skumma byggarintressen slagit till för att komma över tomten för nybyggen. Jag vet inte om utredningen har kommit fram till något.

Hur som helst, under åren har jag tagit en hel mängd bilder av fabrikens ganska mäktiga profil med de rostiga tornen. Själva branden har jag inga bilder av, jag var nämligen bortrest just då, men senare i augusti blev det en del, både av fabriken och närområdet. Nu är kolsyrefabriken lite knepig att få bra bilder av: antingen är man nära den men ser inte så mycket, eller också står man på andra sidan Liljeholmsviken på Reimersholme och ser den på avstånd, men några hyfsade foton blev det i alla fall. Eventuellt kommer jag tillbaka med fler bilder av kolsyrefabriken framöver.

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kolsyrefabriken – slutet?

 1. Agneta Croneld skriver:

  Om dina foton: Industribyggnader har sin charm, trots allt fult, eller kanske därför.

  Gillad av 1 person

  • bloggarbjorn skriver:

   Tråkigt att den gamla fabriken fick stå oanvänd och förfalla, men det kanske var enligt någon plan. Misstänker att exploateringsintressen är ute efter att smälla upp nya dyra kåkar där, och då vill man ju inte att området är välskött och används till annat. Ruiner däremot går ju alltid att argumentera för att de skall bort, särskilt om de brunnit också.

   Gillad av 1 person

 2. bloggarbjorn skriver:

  Jag vet att detta hänt på annan plats i Stockholm. En kulturminnesmärkt industribyggnad fick förfalla tills det bara var att riva den …

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Kolsyrefabriken II – rost | BJÖRNBILD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s