Promenad: Hornsberg

På fredagseftermiddagen fick jag för mig att ta en promenad till Kungsholmen för att se vad som hänt längs Lindhagensgatan och i Hornsbergsområdet. Jo, det hade hänt en del. Till det bättre och till det sämre. Jag vet att en del tycker att nybyggandet längs Lindhagensgatan inte är så lyckat. Det är klart att man skulle ha kunnat tränga ihop gatan en bit, det är ju onödigt med en bred aveny som bara tar slut i sjön så att säga. Och hur formger man hus som inte bara ser ut som lådor? Hus är ju i princip lådor som vi omger oss med. Man kan bygga dem så de ser originella ut, men hur länge är det roligt att titta på? Det verkar vara en kamp mellan två poler: å ena sidan just lådor som ser likadana ut överallt och verkar vara resultat av samma datorprogram, å andra sidan egendomligheter som gör att man undrar om arkitekten var nykter när han/hon gjorde ritningarna!

Lindhagensgatan, Kungsholmen, Stockholm. Sedd i sydlig riktning. Väldigt bred om man får säga så.

Då ser vi närmare på ett par hus. Det ena ser ganska normalt ut, det andra har någon sorts tandpetarmodell på fasaden.

Har vi tittat söderut får vi väl titta norrut, och vad ser vi där: en låda som är lagd på en låda. Verkar vara ett populärt knep för att få arkitekturen att se varierad ut!

Och vad finns inuti lådan? Bland annat någon sorts köpcentrum. Tar man sig upp en våning ser man att det är direktkopplat till ett garage. Känns inte detta jäkligt forntid på något sätt? Antas den moderna urbana människan åka bil till köpcentret som finns på några minuters promenadavstånd?

Det är inte trappor eller rulltrappor som gäller, utan rullband. Ett både bekvämt och obekvämt sätt att förflytta sig.

Man har klistrat plattor med mossmönster på golvet för att få någon sorts skogsstämning. Månne kan den moderne konsumenten fundera lite över att det finns en värld med mossa och barr därute någonstans?

Nordvästra Kungsholmen var industriområde en gång i tiden. Nu står en fabriksbyggnad kvar vid Lindhagensgatan, men den har försetts med en glasgavel som speglar ett hus som jag antar är fullt av bolånemänniskor.

Byter man position några meter så speglar sig andra hus som förmodligen också är fulla av bolånemänniskor.

Somliga älskar höga hus. Har man gjort privatkonkurs och bor högt upp är det en enkel utväg att bara hoppa. Kollade inte adressen, men det här kan vara något som heter Pär Lagerkvists gata. Det finns en äldre tradition att uppkalla gator i den här delen av Kungsholmen efter författare (många av dem totalt bortglömda idag) och det har man fortsatt med.

Alla dessa fasader som speglar sig i varandra … men här finns en sak till som jag egendomligt nog inte fotograferade. Det syns lite skiftningar här och där i stenarna på terassen, och där är små litterära citat inristade. Jag kände inte igen något av dem som jag läste, men det kan ju vara den gamle lustigkurren Lagerkvist.

Jag undrade vad detta var för konstig mojäng, men sedan såg jag att det är en dusch. Den ligger nere vid stranden till Ulvsundasjön, där har man anlagt badbryggor, och det är ju trevligt. Numera är ju Stockholm staden där man kan bada mitt i stan (nästan, i alla fall) utan att omedelbart mördas av kolibakterier.

Sista bilden. Jag tänkte: här kan en frusen uteliggare på Hornsbergs strand skåda upp mot Essingeleden samt ytterligare ett höghus en vinterdag.

Om bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, under en tid Nikon P900 och nu Nikon P950, samt en Xiaomi-mobil och Samsung. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Promenad: Hornsberg

  1. brittakarolina skriver:

    Björn, det var roligt att hänga med runt bland nybyggena i Hornsberg, jobbade på området en gång och bodde sen på Lidnersplan på 50-talet och minns kartan från då, men industribyggnaderna som kom till däromkring då var också väldigt trista, gulbeigebleka lådor, så lådorna har bara fått andra dimensioner. Britta

    Gilla

  2. bloggarbjorn skriver:

    Ännu är det mycket av byggarbetsplats där, och det lär nog fortsätta ett tag. Undrar om inte SL:s garage i Hornsberg kommer att få flytta för att ge plats för något annat dessutom. Så ännu så länge är det svårt att veta hur ett färdigbyggt och någorlunda inbott och stabiliserat område kommer att se ut. Det kanske blir bra. Några människor har väl skuldsatt sig över öronen för att få sjöutsikt över Ulvsundasjön antar jag.

    Gilla

  3. Martin skriver:

    Speglar måste man ha överallt i narcissismens tidevarv, så att du kan titta på dig själv istället för på medmänniskan.

    Gilla

  4. aodhner skriver:

    På Moa Martinssons torg är det passande nog citat av just Moa Martinsson ;)

    Gilla

Lämna en kommentar